Amhøj heste

Aktuelt portræt af en rytter på Stutteri Amhøj

Aktuelt portræt af en rytter på Stutteri Amhøj
På Stutteri Amhøj er vi mange mennesker, som deler passionen for islandske heste.

Navn: Joan Olesen
Alder: 56 år
Hest: Glossi fra Amhøj, 10 år og Iris fra Amhøj, 6 år.
Yndlingsgangart: Tølt

1. Hvorfor valgte du at ride på en islandsk hest?
Det gjorde jeg på grund af tølten. Islandske heste er smukke heste med et fantastisk sind og den dejlige gangart, tølt. Jeg faldt for den islandske hest efter at have været med på turridning i skoven, og det var en helt fantastisk naturoplevelse.
Så købte jeg min første islandske hest, som desværre brækkede benet og blev aflivet. Derefter købte jeg Glossi fra Amhøj, og senere købte jeg Iris fra Amhøj, da Glossi i en periode har været halt. Jeg kunne slet ikke undværet at ride, og jeg har altid ønsket mig en sort hoppe.

2. Hvornår begyndte du at ride?
Da jeg var 38 år, jeg havde aldrig siddet på en hest før, men gik på rideskole med min datter, og fik lyst til at prøve at lære at ride.

3. Hvad er det bedste ved at ride for dig?
Samværet med hesten, den ro som hesten giver mig og det kan mærkes i kroppen. Når jeg er sammen med min hest, så kan tankerne få ro, fordi jeg koncentrerer mig om hestene og det nærvær, de giver.
Det er også skønt at blive udfordret som rytter, og hele tiden lære nyt. Jeg bliver hele tiden overrasket over, hvad mine heste kan, og jeg nyder at lære nyt sammen med hestene.

4. Hvilke udfordringer har du som rytter?
Jeg bliver i perioder ramt af rideangst, og så skal jeg have undervisning for at komme videre, så jeg kan overvinde angsten og genfinde glæden ved ridning.
Jeg taler højt om min rideangst, og får altid en utrolig opbakning i stalden af de andre ryttere. Det er godt at være åben om det, og det er altid ok at sige højt, hvad man tænker, og hvad man føler.

5. Er din hest fire- eller femgænger?
Jeg er så heldig, at jeg har én af hver, og bliver derfor udfordret som rytter, når jeg skal udvikle mig som rytter med heste, der har forskellige gangartsmønstre. Glossi er femgænger og Iris er firgænger, og begge heste har hver deres fordele, og jeg er især blevet en bedre tøltrytter, efter jeg har lært at ride min firgængerhoppe, Iris .

6. Hvad betyder det for din ridning?
Der er kæmpe forskel på at ride en fir- eller en femgænger. Iris traver gerne og skal samles og rides ind under sig selv for at tølte. Fordelen er, at hun tølter hurtigere firtaktet, og for mig er det meget nemmere, fordi hun er mere adskilt i sine gangarter. Glossi er jo femgænger og har derved en tendens til blive lidt pasagtig i tølten, så han skal rides samlet og på bøjet spor for at tølte rent. Han kan ikke trave, og hans fortrukne gangart er grisepas 😉

7. Hvordan forbedrer du dig som rytter lige nu?
Iris trænes fast en gang om ugen af Kirstine og hun rykker fremad med stormskridt, så jeg er meget tilfreds med min unge hest. Så får jeg undervisning på mine heste på skift, så jeg bliver ved med at udvikle mig som rytter. For mig er både processen og at nå mine mål, en stor fornøjelse og skaber ro og glæde i mit sind.

8. Hvad træner du på ridetur i skoven?
Der træner jeg fremdrift på Iris, og start- og stopsignaler. Hun er meget på vej, og hun tager alting i stiv arm. På Glossi er det tølt, rigtig galopanspring, og at stille ham til højre og venstre, og energisk skridt for løse tøjler, så han ikke snubler eller falder i søvn.

9. Hvad træner du i ridehallen?
I ridehallen bliver ens svage sider hurtig afsløret, det er ofte nemt at mærke, hvad der er nødvendigt at træne. Det kan være en stiv skulder, eller at hesten ikke giver nok efter for de halve parader. Jeg synes, det er vigtigt at træne sine heste varieret og lige nu træner jeg smidighed og lydhørhed, samt schengelvigning og overtrædning. Jeg vil gerne bruge mere tid på at longere min hest, da det også er god træning.

10. Hvornår er det sjovt sammen med din hest?
En ridetur i skoven er altid sjovt, og især når hesten udvikler sig godt, og jeg lykkes med min træning.

11. Fortæl om en super oplevelse med din hest?
En varm sommerdag, hvor jeg red på Glossi til søen sammen med flere heste, og vi lod dem svømme en tur med rytter på ryggen. Det var helt fantastisk at sidde på hesten uden saddel og mærke hesten slippe bunden og begynde at svømme. Det giver et gip i maven og kræver at både hest og rytter stoler på hinanden. En helt fantastisk oplevelse, som kræver lidt mod, og Glossi nød en svømmetur i vandet.
En anden god oplevelse var, da Iris pludselig havde lært rigtig galopanspring i ridehuset, og galoperede med mig på ryggen, som det mest naturlige i verden. Det var så fedt.

12. Hvad er det bedste du har købt til din hest?
Mit skridsikre underlag 😊

13. Hvad er det bedste du har købt til dig selv?
En Hit-air sikkerhedsvest.

14. Hvilke ekstra ydelser får din hest?
Min heste får nogle gange massage, som løsner hestens muskler op. Det er hestevelvære.

15. Hvad har du lært af din hest?
Jeg har lært at være i ro, trække vejret ned i maven og mine heste har i bund og grund været meget tålmodige, og lært mig at ride.

16. Hvad ønsker du for fremtiden sammen med din hest?
At vi altid bliver bedre sammen, det er fascinerende at lære nyt, og der er uanede muligheder i islandske heste.
Der skal være mange flere lækre og sjove skovture med hygge både på turen og i rytterstuen bagefter.

17. Lykke er ….
At eje og ride islandske heste.