Amhøj heste

Aktuelt portræt af en rytter på Stutteri Amhøj

Aktuelt portræt af en rytter på Stutteri Amhøj
På Stutteri Amhøj er vi mange mennesker, som deler passionen for islandske heste.
Navn: Birgitte (Faster Birgitte)
Alder: 59
Hest: Glitfaxi fra Amhøj (Glitter 10 år) – Nökkvi fra Amhøj (3 år)
Yndlingsgangart: Frisk galop

1. Hvorfor valgte du at ride på en islandsk hest?
Jeg er vokset op med islandske heste, da min far avlede islændere, og 1974 køber min far en hoppe fra Island med et føl ved siden. Hoppen var vild og vi kunne ikke komme til den, så langsom tilvænning var nødvendigt. Heldigvis havde hoppen et roligt sind og kunne lokkes med gulerødder, og hun blev en rigtig god lille ridehest for mig.
Så begyndte jeg til ridning med min niece, Sigrid på Stutteri Amhøj, og jeg bestemte mig for at købe en islandsk hest, som kunne stå opstaldet på Amhøj. Samme dag købte jeg et hus i Venning, for jeg skulle være i nærheden af min hest, og den skulle stå på Amhøj med de mange gode muligheder, de har der.

2. Hvornår begyndte du at ride?
Jeg begyndte selv at ride, da jeg var 6 år, og jeg har gået til rideundervisning flere steder. Som barn og ung red jeg mange forskellige steder. Så var jeg væk fra heste og ridning i mange år, men vendte tilbage, da jeg fik mulighed for det sammen med Sigrid. Efter en ridelejr med islandske heste var vi klar til det, og så købte jeg Glitfaxi fra Amhøj, og det har jeg bestemt ikke fortrudt.

3. Hvad er det bedste ved at ride for dig?
Det er altid fantastisk at komme ud i naturen, og jeg nyder det sociale samvær på Stutteri Amhøj, og det er også helt specielt at føle samværet med sin hest og mærke, at den nyder rideturen lige så meget, som jeg gør.
Stutteri Amhøj er et fantastisk rummeligt sted, og Kirstine; Bo og Birgitte er altid klar til at hjælpe med udfordringer, og alle er meget opmærksomme på den gode stemning i stalden.

4. Hvilke udfordringer har du som rytter?
Jeg prøver at ride min hest så korrekt som muligt, så den bærer sig med gode gangarter. Det skal altid være sjovt at ride, og jeg prøver hele tiden blive en bedre rytter af hensyn til mig selv og hesten. Jeg er aldrig færdiguddannet som rytter, man lærer hele livet, og jeg skal fx stadig lære at sidde stille med mine ben, og blive bedre til at variere min træning. Jeg vil også gerne blive bedre til at longere min hest og arbejde mere fra jorden. Vi skal blive ved med at udvikle os sammen.

5. Er din hest fire- eller femgænger?
Glitter er femgænger.

6. Hvad betyder det for din ridning?
Jeg skal være opmærksom på, at han rider ren tølt og ikke rider grissepas. Hvis jeg presser ham i tølt, så bliver han uren. Jeg skal være opmærksom på hans gangarterne, og Glitter har nogle fine, bløde gangarter, så jeg skal mærke godt efter.

7. Hvordan forbedrer du dig som rytter lige nu?
Ved at få fantastisk undervisning af Kirstine, hver uge, og der er mange kurser med teori og praksis. Så er vi gode til at hjælpe hinanden, og hvis man beder om hjælp på en ridetur, er mange gode til at kommentere og hjælpe med konstruktiv kritik. Vi suger til os, hvor vi kan, og vi er gode til at videregive ny læring og viden til hinanden.

8. Hvad træner du på ridetur i skoven?
At Glitter skal være endnu mere fremadgående og selvgående.

9. Hvad træner du i ridehallen?
Der træner jeg først og fremmest min grunddressur og de forskellige gangarter og rigtig meget smidighed. Jeg har haft stor glæde af, at Sigrid har trænet Glitter i ridehallen, og jeg har mest redet Glitter ud på tur. Kirstine har jævnligt redet Glitfaxi, da hun har tilredet ham, og hun ved, hvad han skal lære for at blive bedre hele tiden.

10. Hvornår er det sjovt sammen med din hest?
Det er altid sjovt, og rigtig sjovt, når vi lykkes, uanset, hvad det er for en opgave.

11. Fortæl om en super oplevelse med din hest?
Da jeg endelig kunne gå ud på marken og lægge en grime på Glitter, uden at han gik sin vej. Den dag, da det lykkedes, var jeg superstolt. Vi havde trænet og fået undervisning i Join up i rundellen, og lært at give ham de rigtige signaler, så med masser af tålmodighed, vejledning og træning blev det en succes. I dag er Glitter nem at fange på folden.

12. Hvad er det bedste du har købt til din hest?
Det er en god saddel, der passer både hesten og mig.

13. Hvilke ekstra ydelser får din hest?
Glitter får massage én gang om året.

14. Hvad har du lært af din hest?
At tålmodighed betaler sig, og at man skal sørge for at holde de gode ting ved lige. Det er vigtigt at uddanne og arbejde med at hesten forstår opgaverne og lærer det, men at ting skal holdes ved lige og tager tid.
Træning er hele tiden nødvendigt for at holde hesten fit for fight. Hesten skal lære tingene på en positiv måde, man skal passe på med ikke at forcere noget igennem. Hvis hesten fx skal udføre en opgave, så skal den gøre det fordi den forstår opgaven og ikke fordi den er blevet tvunget til det. Positiv forstærkning, mener jeg er holdbart. Når hesten stoler på dig, så er det den rigtige måde at træne på.

15. Hvad ønsker du for fremtiden sammen med din hest?
Et godt helbred for os begge, og fortsat undervisning og gode ture i skoven med de mange søde opstaldere. Glitter må gerne blive en endnu mere fremadgående hest – det er vi klar til, både Sirid og mig. Det er er jo altid en balancegang, når en hest skal passe til to ryttere.
Så glæder jeg mig til Nökkvi bliver ridehest. Lige nu går han i unghestefold på Stutteri Amhøj, og skal rides til om et par år, hvor han skal tilrides og gangsættes med hjælp fra Kirstine. Det har været sjovt at følge et føl, og det bliver sjovt at se ham som ridehest. Nökkvi er efter Hraunar fra Horskilde og Madonna fra Amhøj.
Den dag, vi rider ud sammen på hver vores islandske hest, bliver helt fantastisk.

16. Lykke er ….
At stå op og bare glæde sig til en skøn skovtur med sin hest med blå himmel og fuglene synger, eller, eller når vejret tillader det – en skøn badetur.