Amhøj heste

Aktuelt portræt af en rytter på Stutteri Amhøj

Aktuelt portræt af en rytter på Stutteri Amhøj
På Stutteri Amhøj er vi mange mennesker, som deler passionen for islandske heste.
Navn: Mette Fog Petersen
Alder:54
Hest: – Morgunfrú fra Amhøj
Kælenavn: Fruen
Yndlingsgangart: Morgenfruetølt i tempo efter dagens humør.

1. Hvorfor valgte du at ride på en islandsk hest?
Jeg havde en pragtfuld lærerkollega på Hobro 10-klassecenter, som fik lokket mig med ud at ride på hendes islandske heste. Det var en stor oplevelse, og jeg var helt solgt med det samme. Den islandske hest med dens gode sind og gode størrelse gjorde at det føltes, som at komme hjem efter en lang rejse. Jeg har siden fundet ud af, at gangarten tølt er guds gave til alle os mennesker over 40 år. Det er så skønt og behageligt at ride tølt.

2. Hvornår begyndte du at ride?
Det begyndte, da jeg som 10-årig red jeg på små ponyer på en rideskole, og det blev hen ad vejen til ridning mange forskellige rideskoler. Jeg fik min egen hest som 13-årig, og den blev desværre solgt, da jeg fik nogle andre interesser som 15-årig. Så genoptog jeg ridningen igen for 4 år siden, hvor jeg startede til undervisning hos Kirstine på Stutteri Amhøj. Så var jeg solgt, og måtte jo senere eje mine egen islandske hest.

3. Hvad er det bedste ved at ride for dig?
Det er en stor glæde at opleve den samhørighed og det der kan opstå mellem hest og rytter, når det er allerbedst. Jeg har tit opdaget at, min hest giver feedback på mit humør, og at den kan passe lidt på mig, hvis jeg har haft en dårlig dag.
Heldigvis er jeg altid glad, når jeg tager hjem fra hesten og stalden. En ridetur er god motion, og det er altid skønt at komme ud i skoven på hesteryg.

4. Hvilke udfordringer har du som rytter?
Jeg har heldigvis flyttet mig meget som islænderrytter, og jeg har nogle gamle skader i ankel og hofte, der driller, og det mærkes og ses, når vi rider. Der er dog en kæmpe forskel fra, dengang jeg begyndte til undervisning, hvor jeg var ved at skvatte af hesten, hvis jeg tog stigbøjlerne af, og til i dag, hvor jeg kan mærke de mindste korrektioner på hesten. Jeg har fået en kæmpe lyst til at blive en dygtigere rytter. Jeg har en hest, som tølter fantastisk, så det er bare om at følge med.

5. Er din hest fire- eller femgænger?
Morgunfrú er femgænger med den skønneste tølt.

6. Hvad betyder det for din ridning?
Det betyder at gangarter er noget jeg hele tiden skal arbejde med, men hun har også verdens dejligste femgængertølt, som bare ruller derudaf. Hun har også en skøn galop, hvor jeg skal arbejde lidt med opspring.

7. Hvordan forbedrer du dig som rytter lige nu?
Jeg får undervisning på hold og nogle gange alene, og jeg er prøver at være meget bevidst om mine egne udfordringer.

8. Hvad træner du på ridetur i skoven?
Vi nyder at ride tur i skoven, og jeg træner lydighed, og at Morgunfrú skal være opmærksom og stole på mig, og ikke have fokus på alt muligt andet. Jeg træner, at hun er følsom for mine schenkler, giver efter og lytter på halve parader.

9. Hvad træner du i ridehallen?
I ridehallen træner jeg især hendes venstre side så hun ikke går på to spor. Der er mange ting, som er nemmere at opdage i ridehallen, fordi du får trænet begge sider på hesten. Vi øver lige nu trav, og sørger for at træne begge sider og det er altid rart at vide, at jeg sidder lige på min hest.

10. Hvornår er det sjovt sammen med din hest?
Det er altid sjovt, og det bliver bedre og bedre, som vi lærer hinanden at kende. Det er smaddersjovt når jeg kan mærke at Fruen er i hopla og bare jeg lige tænker på galop, så er vi afsted i galop. Det er fedt.

11. Fortæl om en super oplevelse med din hest?
Vi var i skoven og red sammenmed to heste, som hun ikke var vant til at følges med, og så mødte vi 8 mountainbikere, og Morgunfrú stod stille og kiggede på dem og trippede slet ikke. Det var en fed oplevelse. Det kan vi nemlig også klare.

12. Hvad er det bedste du har købt til din hest?
En saddel, som passer os begge to.

13. Hvilke ekstra ydelser får din hest?
Hun får lidt ekstra foder, når hun skal have lidt energi. Jeg er ikke typen, der bruger penge på en masse sjove ting.

14. Hvad har du lært af din hest?
Jeg lærer hele tiden noget af hende. Jeg har kun haft hende i 5 måneder og havde to andre islændere før hende. Mine islændere har lært mig at aflæse deres signaler, og Morgunfrú har især lært mig at sætte pris på det venskab og den samhørighed, der kan opstå mellem hest og rytter. Det er fantastisk at trække hesten på folden, og så bliver den stående for at hygge med mig.

15. Hvad ønsker du for fremtiden sammen med din hest?
Jeg ønsker, at vi får så godt et samarbejde, at vi i alt kan stole på hinanden og at jeg bliver en dygtigere rytter, så jeg kan give hende de udfordringer som hun fortjener. For hun er en fantastisk hest.

16. Lykke er ….
En dag sammen med Fruen….