Amhøj heste

Aktuelt portræt af en rytter på Stutteri Amhøj

Aktuelt portræt af en rytter på Stutteri Amhøj

På Stutteri Amhøj er vi mange mennesker, som deler passionen for islandske heste.

Navn: Karen Hasager
Alder:
42
Hest:
Pegasus fra Amhøj og Moa fra Nørrelund
Yndlingsgangart: Tølt

 

  1. Hvorfor valgte du at ride på en islandsk hest?
   Det var faktisk på grund af min søn, Alex. Han var vild med de islandske heste, og så prøvede vi en islandsk hest på en guidet tur med Kirstine, og det var en virkelig skøn oplevelse med en tur i skoven og at kunne tølte på en hest.
   Så tog vi på rideferie på Læsø og så var vi helt solgt, og måtte bare købe en islænder.
  2. Hvornår begyndte du at ride?
   Jeg begyndte at ride, da jeg var 6 år gammel og har redet alle mulige forskellige racer, men jeg har først redet islandsk hest siden 2015.
  3. Hvad er det bedste ved at ride for dig?
   Det er ren mindfuldnes for mig at ride. Ridning giver mig ro i kroppen, og hjælper mig gennem min sygdom. Jeg kan ikke gå særlig langt, men på Pegasus kan jeg ride 14 km og ridning mildner mine symptomer, så jeg ikke har så ondt.
   Læge, fysioterapeut og kiropraktor siger alle, at jeg ikke må stoppe med at ride og at jeg meget gerne skal ride 6 dage om ugen.
   Jeg rider også med min søn, Alex på Moa og vi har haft mange gode rideture, hvor vi har fået snakket om alt muligt og vi har fået en nærhed, som er guld værd for os.
   Rideturene i Fussingø giver altid glæde og det er helt specielt med mange fælles oplevelser, og der skal være plads til sjov og spændende aktiviteter sammen.
   Moa er ret vild med at gå i vand, og når vi rider ned til søen, så pjasker hun helt vildt i vandet med forbenene og ser virkelig ud til at nyde det. Alle andre, heste og ryttere må flygte for ikke at blive våde.
   Alex har også prøvet at svømme ud i søen på ryggen af Moa og det var ret fantastisk, da Moa slap bunden og begyndte at svømme.
  4. Hvilke udfordringer har du som rytter?
   Jeg sidder lidt skævt på hesten, og skal sørge for at rette både mig og hesten. Det er måske derfor Pegasus gerne vil skyde sin skulder lidt til den skæve side. Mange skævheder opdages, når man sidder i sadlen på en hest.
   Jeg er glad for at ride en tur alene, men rider også sammen med andre ryttere.
  5. Er din hest fire- eller femgænger?
   Pegasus er fem-gænger, men vi bruger ikke hans pas til noget. Moa er fir-gænger, og med rigtig god tølt.
  6. Hvad betyder det for din ridning?
   Jeg har trænet rigtig meget tølt, som ikke må blive for pasagtig, og Pegasus skal hjælpes til at slappe af og strække sig til trav.
   Vi træner også at få et godt anspring til galop, og en rummelig galop, som ikke er for flad. Vores sidste nye udfordring er at træne galop fra både højre og venstre side.
  7. Hvordan forbedrer du dig som rytter lige nu?
   Jeg sidder utrolig meget i ridehallen og lytter til rideundervisning af andre ryttere. Det giver mig mange gode fif, som jeg ofte bruger, når jeg selv rider.
   Rideundervisningen har desværre været lukket ned på grund på Coronavirus.
   Jeg tror, at Pegasus er bedst ude i skoven, så det vil være en god ide at få rideundervisning i skoven af Kirstine.
  8. Hvad træner du på ridetur i skoven?
   Grunddresur, det vil sige at Pegasus skal bære sig, og flytte sig for min vægt og være god til at reagere for mine ben. Vi leger med overgange og at skifte fra tølt til trav og tilbage igen.
   Pegasus har altid ja-hatten på, og jeg bliver altid så glad over, at han altid forsøger at løse de opgaver, som jeg stiller ham.
   Jeg har oplevet, at jeg ikke helt vidste, hvad jeg skulle gøre i en bestemt situation, og så løste Pegasus alligevel problemet.
   Pegasus kan godt passe på andre heste, og gøre dem tryg, så turen bliver god. Han er en hest, der hviler i sig selv, og jeg elsker samhørigheden mellem ham og mig. Det er noget helt særligt.
  9. Hvad træner du i ridehallen?
   Vi træner faktisk kun lidt i ridehallen, men sørger for at ride sammen med andre heste, så han får lyst til at arbejde derinde.
  10. Hvornår er det sjovt sammen med din hest?
   Det er altid sjovt. Pegasus er en hest med humor, og jeg elsker at være sammen med ham.
  11. Fortæl om en super oplevelse med din hest?
   Jeg kom ridende ude ved Trehøje på Pegasus, hvor en mand stod og savede med en motorsav. Det larmede og han havde helt tydeligt ikke set os, så jeg blev lidt usikker, og vidste ikke lige om jeg skulle stå af hesten og trække forbi, men før jeg fik taget mig sammen til at stå af, så traskede Pegasus bare lige forbi mand, bil og motorsav selvom savsmuld fløj rundt om ørerne på os. Tænk, at en hest kan være så modig.
  12. Hvad er det bedste du har købt til din hest?
   Min saddel, en Safir fra Tølthester.
  13. Hvilke ekstra ydelser får din hest?
   Han får ordnet tænder og tjekkes af kiropraktor en gang om året.
  14. Hvad har du lært af din hest?
   At ride og mindfulness i ridningen. Jeg har det altid bedre, når jeg står af hesten, end når jeg står på, og det er jo fantastisk.
   Humør og hele livet er altid bedre efter en ridetur, og jeg har heldigvis aldrig været ramt af rideangst, så det tror jeg ikke sker nu.
  15. Hvad ønsker du for fremtiden sammen med din hest?
   Mange gode rideture og mere undervisning, så vi sammen udvikler os. Pegasus er kun 7 år, så med god undervisning og korrekt ridning skulle han gerne holde som ridehest i mange, mange år endnu.
  16. Hvad ønsker du …
   At der stadig er plads til alle ryttere og friluftsbrugere i Fussingø Statsskov, når der bliver naturnationalpark. Vi elsker at ride i naturen og i skoven og bruger den hver dag, så det vil være en katastrofe, hvis vi ikke fortsat kan ride i skoven.
   Vi er flyttet fra Randers til Tånum, for at være tæt på hestene på Amhøj og dermed Fussingø, så det vil være et kæmpe dagligt savn, hvis jeg ikke kan ride hver dag.
  17. Lykke er …. At ride en tur på Pegasus – og gerne på en tur i skoven.